Capio
Capio
Capio
Tunde Varga, Birgitta Skatt, Tanja Pejic.
På bilden ser vi kollegorna på Dialysenheten: Tunde Varga, Birgitta Skatt och Tanja Pejic.

Unikt dialysarbete på Lundby Sjukhus

6 juli 2023

På Capio Lundby Specialistsjukhus har man arbetat med dialys sedan 2000. Ungefär 55 njursjuka patienter får dialys varje vecka och 20 % av dom väntar på en ny njure. Dialysenheten är först i Sverige med att blanda dialyskoncentrat till dialyserna på plats, i stället för att den transporteras flera gånger i veckan. För sjukhuset är patienterna och miljön minst lika viktiga.

Läs mer om Lundby Specialistsjukhus

Här kan du läsa mer om sjukhuset.

Till Dialysenheten på Lundby sjukhus kommer njursjuka patienter som är i behov av dialys, det vill säga man behöver rena sitt blod. Ungefär 55 patienter får dialys varje vecka och de flesta behöver dialys 3 gånger i veckan. Varje dialys tar ungefär 4 timmar varje gång. Eftersom patienterna kommer tillbaka för sin dialys varje vecka finns en särskild relation till varje patient.   

– Vissa patienter har gått hos oss på dialys i över 10 år. Vi vet allt om patienterna och det blir verkligen en trygg och familjär känsla här, säger Tunde Varga, sjuksköterska på Dialysenheten.   

Unik anläggning vid dialyserna – slipper transporter och avfall 

Det som är unikt med Dialysenheten på Lundby är att de har en speciell dialyskoncentratanläggning vid dialyserna. Tidigare transporterades stora dunkar med vatten och koncentrat som var färdigblandade till sjukhuset, men nu använder de EkoMix – ett pulver som man själv blandar ut med vatten.  

– Innan transporterades 160 plastdunkar i veckan som vi sedan skulle slänga. Nu slipper vi både transporter och avfall, när vi blandar reningen själva här på plats. Det är bara vi i hela Sverige som använder denna metod, säger Tanja Pejic, sjuksköterska på Dialysenheten. 

Olika stadier av njursjukdom 

Det finns olika stadier av en njursjukdom. Dialys är det sista stadiet, när njurfunktionen inte fungerar och man behöver hjälpa kroppen att rena blodet. Patienter har antingen en central dialyskateter vid bröstet, eller en fistel inopererad i armen som kopplas till dialysmaskinen.   

– Ofta blir njurpatienterna sämre och sämre. Symptom på att man har en njursjukdom kan vara att man har dålig aptit, att man mår illa eller får klåda, säger Ann Bjurén Klangh, enhetschef Dialysenheten.

Nära samarbete med Sahlgrenska 

På samma våningsplan ligger Njurmottagningen och Dialysmottagningen där undersköterskor, sjuksköterskor och njurläkare jobbar tätt tillsammans.  

– Vi jobbar med avancerad vård men hela tiden tillsammans. Vi tar gemensamma beslut och det är så skönt att känna att man aldrig är ensam, säger Birgitta Skatt, dialyskoordinator och sjuksköterska på Dialysenheten. 

Dialysenheten har ett nära samarbete med Sahlgrenska som fördelar remisserna till sjukhuset och det är på Sahlgrenska som njurtransplantationer görs.  

– Just nu har vi 7 patienter hos oss som väntar på en ny njure. Även de patienter som fått en ny njure, kan komma tillbaka för dialys hos oss. Äntligen är vi hemma igen! brukar patienterna säga, avslutar Birgitta Skatt. 

Läs mer om Lundby Specialistsjukhus

Här kan du läsa mer om sjukhuset.

Presskontakt

Helena Kryssman

Kommunikatör

press@capio.com
Helena Kryssman

Följ Capio i sociala medier