Capio
Capio
Capio
illustration på ett blått band
Manshälsa

Experten svarar på vanliga frågor om prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer i Sverige med runt 10 000 fall per år. Om sjukdomen upptäcks tidigt går den oftast att bota. Ett sätt att upptäcka prostatacancer är genom ett enkelt blodprov – PSA-prov. Här svarar Martin Bergman, urolog på Capio Urokirurgiskt Centrum, på vanliga frågor om prostatacancer, PSA-prov och behandling.

Boka ett besök

Kontakta din mottagning för att boka ett besök.

Boka ett besök

Kontakta din mottagning för att boka ett besök.

Om prostatacancer

Vilken är den vanligaste åldern att få prostatacancer?  

Det är sällsynt under 50 år, vanligast är att det upptäcks i 70-årsåldern. Man rekommenderas att börja testa sig vid 50 års ålder. Om man däremot har en släkting som fått prostatacancer tidigt kan man börja testa sig redan vid 45 års ålder.  

Prostatan är en körtel runt urinröret. 

En viktig uppmaning är att testa dig, och fortsätt testa dig även om du gjort det innan.Martin Bergman, urolog

Vad är symptomen på prostatacancer?

Om sjukdomen upptäcks tidigt har den oftast inte hunnit ge några symptom alls. Symptom på prostatacancer kan vara att du behöver kissa ofta, du har svag urinstråle eller att du har blod i urinen. Det är viktigt att nämna att det är samma symptom som för godartad prostataförstoring. Godartad prostataförstoring är vanligt, och det finns bra hjälp att få. Här kan du läsa mer om godartad prostataförstoring.

Kan man förebygga prostatacancer? 

Den bästa förebyggande åtgärden är att gå och ta ett PSA-prov. Sen är det ju så att en del cancerfall kan förebyggas med hälsosamma levnadsvanor – som att vara rökfri, röra på sig och ha goda matvanor - även om det inte är någon garanti.  

Är förstorad prostata samma sak som prostatacancer?

Nej, det är två olika sjukdomar, men man kan ha ena eller båda. Det finns heller ingen tydlig koppling mellan att förstorad prostata skulle öka risken för att även utveckla prostatacancer. 

Text i bild: Varje dag får ca 25 män i Sverige diagnosen prostatacancer. (Källa: Cancerfonden)

Om PSA-prov

Vad är ett PSA-prov? 

PSA är en förkortning av prostataspecifikt antigen. PSA-provet tas genom ett blodprov, vanligast i armvecket, och visar halten av äggviteämne i blodet. En förhöjd halt av PSA behöver utredas. 

Kan ett förhöjt PSA-värde handla om andra faktorer än prostatacancer? 

Ja, PSA kan påverkas av andra saker, till exempel av urinvägsinfektion, upprepat tryck mot prostatan under lång tid eller om du haft mycket sex. 

Var kan man göra PSA-prov? 

Vårdcentralen är allra vanligast, många går även via företagshälsovården. Det finns även tjänster där man betalar för provet själv.  

Syftet med PSA-provet är att, i ett tidigt skede, hitta de män som behöver få behandling för sin prostatacancerMartin Bergman, urolog

Om undersökning och behandling

Vad händer om jag har förhöjt PSA-värde? 

Om ditt PSA-prov visar ett förhöjt värde så blir du kallad till urolog. Urologen känner på prostatan via ändtarmen, och gör även en ultraljudsundersökning via ändtarmen. Om man misstänker cancer så är nästa steg en undersökning med magnetkamera. Om man hittar något då så tar man vävnadsprov, en biopsi. Det går till ungefär som ett ultraljud med lokalbedövning i och kring prostatan.  

Bild i text: Prostatacancer är ovanligt före 50-årsåldern.

Hur behandlar man prostatacancer?

Prostatacancer kan behandlas med operation eller strålbehandling. Vilken av de man väljer beror på cancertumörens storlek, huruvida den spridit sig eller ej men också måendet i övrigt och vad patienten själv önskar.   

Eftersom prostatacancer utvecklas långsamt, så kan man i vissa fall vänta med behandling och istället gå på regelbundna undersökningar – så kallad aktiv monitorering.  

Vilka biverkningar kan man få av behandlingen?

De vanligaste biverkningar vid operation eller strålning är inkontinens och/eller impotens. 

Boka ett besök

Kontakta din mottagning för att boka ett besök.

HITTA MOTTAGNING

Relaterade artiklar